Zoeken
Projectlijst 0

BTW Tarief: BTW Teruggave op Thuisbatterijen

BTW Tarief: BTW Teruggave op Thuisbatterijen

In de dynamische wereld van zonne-energie is er weer een positieve ontwikkeling te melden. Recent is bekendgemaakt dat consumenten nu de mogelijkheid hebben om de BTW op thuisbatterijen terug te vragen, ongeacht of ze zonnepanelen bezitten. Dit is een significante stap voor huishoudens die streven naar energieonafhankelijkheid en duurzaamheid.

BTW Teruggave – Wat betekent dit?

De recente ontwikkeling dat consumenten de BTW op hun thuisbatterijen kunnen terugvragen, ook als ze geen zonnepanelen hebben, is een belangrijke stimulans. Het maakt de investering in deze technologie toegankelijker en aantrekkelijker voor een breder publiek. Dit is een positief signaal vanuit de overheid dat zij investeert in de transitie naar duurzame energiebronnen.

Randvoorwaarden

Hier staan de belangrijkste randvoorwaarden en stappen voor het terugvragen van BTW op een thuisbatterij:

  1. Dynamisch energiecontract: Het is vereist om een dynamisch energiecontract af te sluiten, dat op naam van de aanvrager staat.
  2. Energie handel – ‘Traden’: Er moet energie gunstig worden ingekocht en tegen een hogere prijs worden verkocht.
  3. Kleine ondernemersregeling (KOR): Na de aanschaf van de thuisbatterij kan de KOR van toepassing zijn, waardoor men bij een jaaromzet van minder dan € 20.000 vrijstelling krijgt voor BTW-aangiften. Op naam van de aanvrager mag ook niet eerder al een BTW teruggave via de KOR gedaan zijn voor zonnepanelen.
  4. Documentatie nodig voor teruggave: Onder andere een kopie van de factuur van de batterij, informatie over de aansturingssoftware, en een kopie van het dynamische energiecontract zijn nodig voor de BTW teruggave.

Energie handel – ‘Traden’

Bij de BTW teruggave op een thuisbatterij speelt het 'traden' van elektriciteit een sleutelrol. Dit houdt in dat je als consument met een dynamisch energiecontract actief elektriciteit koopt en verkoopt. Dit proces maakt je in de ogen van de Belastingdienst een BTW-ondernemer, wat noodzakelijk is om de BTW op je thuisbatterij terug te kunnen vragen.

De betrokkenheid bij dit 'traden' wordt vaak geautomatiseerd door Energie Management Systemen (EMS), waardoor het handelen in elektriciteit efficiënt en automatisch verloopt.

Voordelen voor Consumenten

Met deze maatregel kunnen consumenten aanzienlijk besparen op de aankoop van een thuisbatterij. Dit maakt het een aantrekkelijker investering die niet alleen financieel voordelig is, maar ook bijdraagt aan een groenere toekomst.

Toekomst van Energieopslag

Deze stap is slechts een begin in de evolutie van energieopslag thuis. Met de toenemende focus op duurzame energiebronnen zullen thuisbatterijen een steeds belangrijkere rol gaan spelen in het energielandschap.

VDH Solar juicht deze ontwikkeling toe en ziet het als een bevestiging van de groeiende rol die duurzame energieoplossingen spelen in ons dagelijks leven. De mogelijkheid om BTW terug te vragen op thuisbatterijen, met of zonder zonnepanelen, is een belangrijke stap voorwaarts in het bereiken van energieonafhankelijkheid en het ondersteunen van een duurzame toekomst.

Filters
Sorteren
Overzicht

Toevoegen aan een projectlijst

Selecteer eerst een projectlijst
Projectlijsten
Vul een projectlijstnaam in